Lichttoren Eindhoven

 

l i v i n g  i n  a  c l u b !

De opdrachtgevers hebben gekozen om te gaan wonen in een spectaculaire ruimte in de oude lichttoren van de oude Philips fabriek. Dicht bij het centrum te Eindhoven. De ruimte beslaat ca. 260m2 en is ruim 4 meter hoog! De meest opvallende eis van de opdrachtgevers was de vraag om in het huis een soort clubgevoel te realiseren. Dit omdat ze in hun drukke bestaan met kinderen niet zoveel meer uitgaan en ze niet in een standaard loft willen wonen.

Hoe behoud je dan de ruimtelijke kwaliteiten van de fabriek en realiseer je een volledig woonprogramma met daarbij centraal een multifunctionele ruimte die  kan worden ingezet als lounge/filmzaal/clubruimte? In ons ontwerp hebben we gebruik gemaakt van een kruisvormig plattegrond. Een gesloten natuurstenen volume van 16,5 meter staat vrij in de ruimte evenwijdig aan de lange gevel met de enorme oude puien. Dit volume wordt doorkruist door een houten podium die als catwalk uitrolt en een verbinding vormt vanaf de entree naar de gevel. Het kruispunt is de multifunctionele ruimte die ’s avonds gebruikt kan worden als film-, club- en muziekruimte en door volledig glazen vouwpuien is af te scheiden van de rest van de loft. De plattegrond is daardoor ingedeeld in verschillende tijdstippen van de dag. Elke plek is belangrijk op een bepaald tijdstip van de dag. Hierdoor wordt de volledige ruimte van de woning intensief gebruikt en is het mogelijk diverse sferen, zichtlijnen en  materialen te ervaren.

 

P r o j e c t  g e g e v e n s :
projectnummer: 0704, Lichttoren Eindhoven
opdrachtgever: Particulier
bruto vloeropp.: 260 m2

aannemer: Buytels Eindhoven
constructeur:
stadium: Gerealiseerd